Evliliği boşanmaya götüren bazı sebepler

Evliliği boşanmaya götüren bazı sebepler

Evlilikler başlar ve evlilikler boşanma ile sonlanır. Evliliklerin mutlu bir şekilde sürmesini ya da boşanma ile sonlanmasını sağlayan temel etkenler nelerdir?



Evliliğini mutlu bir şekilde sürdüren çiftlerin yapmamaya özen gösterdiği, evliliği biten çiftlerin ise ısrarla sürdürdüğü bazı davranışların olduğunu gösteriyor. İşte evliliğin sonlanmasını neredeyse % 100 sağlayan 10 şey.


1. Tartışmalara sert başlamak


Boşanma habercilerinden ilki tartışmalara sert bir şekilde başlamak. Tartışmaya eşlerden birinin çok sert başlaması örneğin, saldırgan bir şekilde, yüksek sesle veya karşı tarafı aşağılayan bir cümle ile başlaması tartışmaların giderek alevlenmesini ve büyük kavgalara dönüşmesini sağlıyor. Bu durumun sıklıkla olması ise çifti boşanmaya götürüyor.


2. Eleştiri ve aşağılama


Çiftlerin birbirleriyle iletişim halindeyken kullandıkları “eleştiri ve aşağılama” ilişkinin %90 oranında boşanma ile sonuçlanacağını gösteriyor. Örneğin, eşin yaptığı davranışı değil de kişiliği eleştirmek “benimle bunu paylaşmanı isterim” yerine “sen çok bencilsin demek”; eşle konuşurken daha üst bir seviyedeymiş gibi onu aşağılayıcı şekilde konuşmak örneğin, dalga geçmek, isim takmak, gözlerini devirmek vb. Bu davranışları yaptığınızda ona giden mesaj ona hiç değer vermediğiniz yönünde oluyor.


3. Savunma


Pek çok kişi eşinden herhangi bir eleştiri aldığında hemen savunmaya geçer. Bu davranış esasen eşini suçlamanın bir diğer yöntemidir. Savunmaya geçerek eşinize bu benim değil senin problemin demiş oluyorsunuz. Örneğin; “bu benim suçum değil, senin şu davranışından kaynaklanıyor” gibi. Eşten gelen eleştirilerden hiçbir zaman sorumluluk almayıp sürekli savunmaya geçildiğinde ilişkinin sonlanma ihtimali artıyor.


4. Duvar örme


Eşlerden birinin tartışma sırasında “hı hı”, “evet” “hayır” gibi aktif bir dinleme halinden sessizliğe bürünmesi ve göz kontağını keserek iletişimden tamamen kopması kısaca bir duvara dönüşmesi. Tartışmalarda duvar ören eşler genellikle o sırada bedenlerinde hissettikleri yoğun stresi azaltmak için bunu yapıyorlar. Duvar ören bir eşin karşısındaki eş ise bu durumu bir tepki olarak algılıyor ve tartışmayı daha fazla alevlendiriyor.


5. Dolma-taşma


Tartışma sırasında bedende oluşan fizyolojik değişimler örneğin kalp atışının hızlanması, adrenalinin ve kan basıncının artması eşlerin tartışmayı sürdüremeyecek bir noktaya gelmesini sağlıyor. Beynin bilgi işlemleme becerisi azalıyor. Yani eşler tabiri caizse dolup taşıyorlar. Eşlerden biri böyle hissettiğinde kendini korumak için genelde eşiyle iletişimi kesip duvar örüyor. Bu durumun sıkça yaşanması da evliliği sonlandıran nedenlerden biri.


6. Başarısız telafi girişimleri


Bir tartışma sırasında ya da sonrasında bunu telafi edebilecek herhangi bir özür veya af dilemenin olmaması boşanmanın diğer belirtilerinden biri. Evliliğinden mutlu olduğunu ifade eden çiftlerin ilişkileri incelendiğinde tartışma esnasındaki en önemli farklarından biri eşlerine “özür dilerim” “seni kırmak istemedim” gibi cümleler kurmaları.


7. Kötü hatıralar


Boşanmayı sağlayan nedenlerden biri de çiftin geçmişle ilgili olumsuz şeyleri hatırlamaları ve sürekli gündeme getirmeleri. Bu durum yaygın olarak tartışmalarda ortaya çıkıyor ve ‘Sen şöyle yapmıştın böyle yapmıştın’ gibi cümlelerle başlıyor. Geçmişle ilgili bu olumsuzluklar ilişkinin bugününü ve geleceğini de olumsuz etkileyerek boşanmaya götürebiliyor.


8. Sonraya saklama veya biriktirme


Çiftler birbirleri ile ilgili bir olumsuzluk yaşadıklarında bunu sonraya saklamaya veya birkaç olay üst üste geldiğinde eşi ile paylaşmaya çalışabiliyor. Böyle olduğunda bekleyen konular başta küçük olsalar bile sonradan büyük meselelere ve kavgalara dönüşebiliyorlar. Bu durumun sık olması ise boşanmaya neden olabiliyor.


9. Duygusal kopukluk


Duygusal kopukluk eşlerin eskisi gibi birbirleri ile hiçbir şeyi paylaşmamaları, beraber vakit geçirmemeleri kısacası “biz” olmaktan çıkarak sadece birer birey olarak hareket etmeleri anlamına geliyor. Aldatmanın da bir numaralı belirtisi olan duygusal kopukluk kaçınılmaz olarak boşanmanın da en önemli göstergelerinden biri.


10. Etkiyi kabul etmemek


Eşlerin birbirlerinden gelen etkilere açık olmaları ve birbirlerini dikkate almaları yerine diğerinin söylediği, düşündüğü şeyi reddetmeleri ya da önemsememeleri. Bu konudaki önemli bir araştırma bize erkeklerin kadınlara göre etkiyi çok daha az kabul ettiğini ve kabul etmemeyi sürdürdüğünde boşanma oranının % 80 olduğunu gösteriyor.



Evlilikte bir şey isterken



Evlilikte her iki tarafında isteklerini dile getirebildiği ve ikisinin de hayır diyebilme hakkının olduğu bir ortamın bulunması sağlıklı bir beraberliğin göstergesidir.

İsteklerinizi karşılayamıyorsanız yeterince ve etkili bir biçimde istemiyor olabilirsiniz.

İsteklerimizin gerçekleşmesi bizim için ne kadar önemli ise söyleyiş ve ifade ediş biçimimiz de eşimiz için o kadar önemlidir. Herhangi bir istekte bulunurken eşlerin birbirlerinin dillerini iyi biliyor olmaları gerekir. Eşinizi gözleyin tanımaya çalışın. Ondan bir istekte bulunurken hassas olduğu noktalara dikkat edin.

Bu konuda size yardımcı olacak bazı tavsiyelerde bulunmak istiyoruz.

- İsteklerinizi ifade edin eşinizin anlamasını beklemeyin. çok beklemek zorunda kalabilirsiniz.

- İstekte bulunurken açık olun dolaylı ifadelerden kaçının.

- Kısa ve öz konuşun.

- Eşiniz sormadıkça isteğinizin nedeni hakkında gereksiz açıklamalarda bulunmayın.

- Buyurmayın rica ederek isteyin.

- Eşinizin içinde bulunduğu şartları göz önünde bulundurun.

- İstediğiniz şey çok acil değilse eşinizin en uygun olduğu zamanı gözleyin. Mutlu dinlenmiş İşlerinin yoğun olmadığı bir zamanı bekleyin.

- Olumsuz bir cevaba hazırlıklı olun.

- Olumsuz bir cevap aldığınızda hemen aşırı tepki göstermeyin. Sabredin ve bekleyin. Hayır cevabını kabullenin. İsteğinize olumlu cevap alma ihtimaliniz yükselecektir.

- Hayır cevabının kabullenildiğini gören eşiniz kendisine duyulan ihtiyaçtan dolayı sizi memnun etmeyi tercih edebilir.

- Hayır cevabını kabullenmeniz sizi de rahatlatacaktır. Aksi taktirde eşinize karşı suçlayıcı ifadeler kullanabilir ve eşinizin olumsuz fikrinden vazgeçme ihtimalini yok edersiniz.

- İstekleriniz yerine geldiğinde takdir ve teşekkür ifadeleri kullanmayı ihmal etmeyin.

- Takdir gören eşiniz diğer isteklerinizi karşılamada daha istekli davranacaktır.

Evlilikte istekler hep olacaktır. Maddi yada manevi istekler karşılandıkça eşlerin birbirlerine olan bağlılıkları ve minnettarlıkları artacaktır. Yeter ki isteklerimizde ölçülü olup eşimizden nasıl isteyeceğimizi bilelim. İsteklerimiz şu veya bu nedenden dolayı yerine gelmediğinde de durumu kabullenebilelim.



0 Comments

Yorum Gönder