Ahududu'nun faydaları ve kullanım alanları

Ahududu'nun faydaları ve kullanım alanları


Ahududu / Horozgözü (Rubus idaeus, R.occidentalis)

Dikenlidir. Tırtıklı 3-5 yaprakçığı vardır. En az üç yapraklı beyaz çiçekleri olur. Siyah ve kırmızı ahududular, tarla kenarlarında ve ormanlarda bulunur. Bahar sonuyaz başında toplanırlar.

Pişirme Önerileri:

Turta ya da keklerle kullanabilirsiniz. Reçeli ve jölesi de çok lezzetli olur.

Tıbbi Kullanımı:

Yaprakları çaya karıştırılabilir ve hamile kadınlar tarafından tonik olarak kullanılabilir. Amerikanın yerlileri, köklerini ishal ve dizanteri tedavisinde kullanırlar. Ahududu aynı zamanda pek çok ilaç yapımında da kullanılır. 

Kilosuna dikkat edenler için uygun bir meyvedir. Kanserle savaşta kullanılan "Ellagic asit" bakımından çok zengindir. Her gün yenen bir fincan ahududu, kansere karşı korunmak için bire birdir. Yabani ahududuların buzlu görünümü onları hastalıklardan korur. İşte bu nedenle yabani ahududular kolay kolay bozulmaz.



Kaynak: Jim Meuninck, Herkes İçin Yenebilir Yabani Bitkiler ve Yararlı Otlar, Çev. Derya Engin, Bilge Kültür Sanat, 1.Baskı, Ağustos 2004 İstanbul S.11

0 Comments

Yorum Gönder