Filipinli Hristiyanların; "Siyah Nazarene Festivali"

Filipinli Hristiyanların; "Siyah Nazarene Festivali"


Festival adını, Galilee (El Halil, bugün Filistin'de Batı Şeria'da bulunan bir işgal bölgesidir) ve Nazareth, bugün İsrail'de bulunan ve Hz.İsa'nın doğum yeri kabul edilen bir kasaba ve Nasıra'nın günümüzdeki adıdır.

"Nasıralı" İsa'nın doğum yerine nispetle ve Filipin heykel tasvirleri arasında İsa'nın çok koyu tenli olarak onu tanımlanması sebebiyle bu festivalin adının buradan kaynaklandığı sanılmaktadır.

17. yüzyılda yapanın kesin olarak bilinmediği bir Meksikalı sanatçı tarafından oyulmuş heykel, İsa çarmıha gerilmeden önce yolda haç taşıyor vaziyette gösteriliyor. Heykel, dünyada Filipinli ve birçok Katolik Hristiyan tarafından mucizevi olarak kabul edilir.

Heykel bilinmeyen Meksikalı bir heykeltıraş tarafından yapıldığı zaman görüntüsünün, daha doğrusu renginin bu halde olmadığı anlatılmaktadır. 1600'lerde, Meksika'nın Acapulco şehrinden kalyonlar aracılığıyla Filipinler'in Manila şehrine getirildi. Heykelin kararması ve kömürleşmiş bir renk alması hakkında gemide çıkan küçük çaplı bir yangının sebebiyet vermesi öne sürülüyor. Bu yangının çıkış sebebinin ise adak olarak yakılan mumlar gösteriliyor.


Filipinli Hristiyanların; "Siyah Nazarene Festivali"


Her yıl 9 Ocak'ta Filipinler‘in başkenti Manila’da Quiapo Kilise’sinden başlayarak Quiapo Caddesi boyunca düzenlenen Siyah Nazarene Festivali (Black Nazarene Festival), oldukça renkli ve canlı bir dini kutlamadır. 1606 yılından beri kutlanan festivalin ana geçit töreninde; Siyah Nazarene adı verilen dev İsa heykeli, festival için dünyanın dört bir yanından şehre toplanan Hıristiyan hacıların ve halkın omuzlarında özel bando eşliğinde ilahiler söylenerek cadde boyunca taşınır.


Hristiyan ritüellerinden: "Siyah Nazarene Festivali"


Geleneklere göre heykeli taşıyan topluluğun ve bandonun ayakları çıplak olmak zorundadır. Festival; İsa‘nın şehre ve katılımcılara yıl boyunca sağlık, zenginlik, mutluluk ve inanç getirmesi, kötülüklerden koruması amacıyla düzenlenmektedir. Geçit töreninin ardından şehrin sokaklarında kurulan ziyafet sofralarında, yerel yemeklerin tadına bakılabilir ve sokak sanatçılarının performansları izlenebilmektedir.

Şu festivali ve bu festivaldeki görüntüleri görünce insan, Müslüman olduğu için, Müslümanlığın nasip edildiği için tekrar tekrar şükretmesi gerektiğini anlıyor. Yahudi ve Hristiyanlar gerçektende onlara gelen Hz. Musa ve Hz. İsa'nın şeriatını bozmuş ve tahrif etmiş ve şirke girmiş ve dalalet çukurlarında boğulmuşlardır. Şu ayette bize Yahudi ve Hristiyanların nasıl şirke girdikleri açıkça bildirilmektedir:

"Yahudiler, 'Üzeyir Allah'ın oğlu.' dediler, Hıristiyanlar da 'Mesih Allah'ın oğlu.', dediler. Bu onların kendi ağızlarıyla uydurdukları sözlerdir. Daha önce inkâra sapmış olanların sözlerine benzetiyorlar. Allah onları kahretsin, nasıl da saptırıyorlar!" (Tevbe suresi 30. ayet meali)



Kaynakça: 


* Wikipedia.org (Black Nazarene mad.)

* gezialemi.com

0 Comments

Yorum Gönder