Solon'dan şehirlerdeki düzenin sağlanması hakkında öneriler

Solon'dan şehirlerdeki düzenin sağlanması hakkında öneriler

Solon kimdir?


Ekseketidos oğlu Bilge Solon, geride salih amelin bilgisini içeren, öğütlerle dolu birçok kitap bırakmıştır. Yönetimin Atina'ya geçtiği dönemin başlarında bilgeler diyarı Atina'da yaşamıştır.

Atina'da zorba Drakon Yasaları'nı kaldırarak Solon Yasaları'nı koymuştur. Ancak Phoenix'ten gelen yasaları kaldırmamıştır. Dönemin ihtiyaçlarından dolayı savaş şiirlerini içeren bir kitap yazarak halkı savaşmaya teşvik etmiştir.

Solon, aynı dönemde yaşamış yedi bilgeden biri olup bu yedi bilge şunlardı: "Tales, Solon, Pittakos, Periander, Chilon, Kleobulus ve Bias."


Solon'dan şehirlerdeki düzenin sağlanması hakkında öneriler


Solon'a "Şehirlerde düzen nasıl sağlanır?" diye sorulunca şöyle cevap vermiştir: "Yöneticiler kanun ve yasalara uygun hareket edince halk da onlara ayak uydurmaktan başka çıkar yol bulamaz."

Gençlerin, hafifmeşreplikten sıyrılmak için ne yapması gerektiği sorulunca şöyle demiştir: "Saygı duydukları, utandıkları ve kendilerine karşı mahçup olmaktan korktukları büyükler her zaman yanı başlarında olmalıdır."




Kaynaklar:

Mübeşşir İbn Fâtik, Muhtâru'l-Hikem ve Mehâsinu'l-Kelim(Hikmetli Sözler ve Güzel deyişler), Çev: Yrd. Doç. Dr. Osman Güman, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları: 16, 1. Baskı, İstanbul 2013

Foto: Napoli Ulusal Müzesi, Solon'un büstü (Vikipedi, Solon mad.)

0 Comments

Yorum Gönder